06/05/2021

Cyberaanval op 4 mei: welke overheidsorganisaties zijn betrokken bij onze cybersecurity?

Naar aanleiding van de cyberaanval op dinsdag 4 mei 2021 op een 200-tal instellingen aangesloten op Belnet bracht Pinakes in kaart welke overheidsorganisaties betrokken zijn in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat zijn er heel wat, zo blijkt.

  Naar aanleiding van de cyberaanval op dinsdag 4 mei op een 200-tal instellingen aangesloten op Belnet bracht Pinakes in kaart welke overheidsorganisaties betrokken zijn in de strijd tegen cybercriminaliteit. Dat zijn er heel wat, zo blijkt.

  • Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) heeft als opdracht het opsporen, observeren en analyseren van online veiligheidsproblemen en het permanent informeren daarover. Het CCB ressorteert onder de FOD Kanselarij van de eerste minister en wordt geleid door directeur Miguel de Bruycker.
  • Het federale Computer Emergency Response Team (CERT) is de operationele dienst van het CCB. CERT.be levert onder meer diensten met betrekking tot het beheer van de veiligheidskwaliteit in het domein van cybersecurity.
  • Het overheidsbedrijf Belnet is de bevoorrechte partner van het hoger onderwijs, onderzoekscentra en overheidsdiensten voor connectiviteit. Belnet werd in 1993 opgericht als onderzoeksprogramma binnen het Federale Wetenschapsbeleid. Belnet is ook de beheerder van de Clouddienst FedMAN, een belangrijk onderdeel van de IT-infrastructuur van de federale overheid. Dienstdoend algemeen directeur is Jan Torreele.
  • De Federal Computer Crime Unit (FCCU) en de gedeconcentreerde Regional Computer Crime Units (RCCU’s) zijn een onderdeel van de Belgische Federale Gerechtelijke Politie die computercriminaliteit onderzoeken. De RCCU’s zijn aanwezig in de 12 gerechtelijke arrondissementen en staan onder het gezag van de gerechtelijk directeurs (dirjuds).
  • Op Europees niveau gaat het European Cyber Crime Center, een afdeling binnen Europol onder leiding van de Schot Steven Wilson, de strijd tegen cybercriminaliteit aan.

  De up-to-date contactpersonen en -gegevens van alle betrokken organisaties vindt u terug in de Pinakes-databank.

  Politie, justitie en (civiele) veiligheid