01/06/2022

Hoe actualiseert Pinakes de contactgegevens in de databank?

Twee methoden om de contactgegevens in de databank up-to-date te houden

Pinakes databank

Vanuit onze eigen ervaring weten we dat jaarlijks zo’n 30% van alle overheidscontactgegevens verandert. In september wordt bijvoorbeeld het onderwijs telkens stevig door elkaar gegooid. Dat daagt ons uit om onze databank continu te actualiseren, zodat we steeds correcte en up-to-date contactenlijsten kunnen aanbieden.

We hanteren twee actualisatiemethoden: structurele actualisatie & punctuele actualisatie.

Structurele actualisatie

De databank volgt de structuur van overheden en organisaties en is opgebouwd volgens de functies die daar aanwezig zijn. Om die structuur up-to-date te houden, vult een vaste contactpersoon bij elke (lokale) overheid of organisatie in de databank jaarlijks een online enquête in. Die kijkt de contactgegevens na en geeft eventuele wijzigingen door. Tot slot worden ook nieuwe functies die het afgelopen jaar ontstaan zijn, opgenomen in de databank.

Punctuele actualisatie

Ook doorheen het jaar houden we voortdurend onze ogen en oren open. Onze dataredacteurs volgen elke dag een aantal bronnen, waaronder het staatblad en relevante nieuwsartikels, op zoek naar personeelswijzigingen en benoemingsnieuws.

Overheden en organisaties die in de databank zijn opgenomen, geven spontaan updates. En ook onze klanten spelen een belangrijke rol. Ze brengen ons op de hoogte van post- en e-mailretours en van adressen die incorrect of verouderd blijken te zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand op pensioen ging.

Het samenspel van structureel en punctueel actualiseren zorgt voor een zeer accurate databank.

Benieuwd welke contactgegevens je in de databank kan terugvinden?